Regelmatig krijgen wij de vraag wat het verschil is tussen LesLinq en H5P. We vertellen je er graag meer over. Daarom vergelijken we in dit artikel LesLinq met H5P.

Bij de vergelijking van beide online tools kijken we naar de volgende eigenschappen:

  • Functionaliteit
  • Mate van interactiviteit
  • Gebruiksgemak
  • Import/export mogelijkheden
  • Prijs

Algemene info

LesLinq is een vrij nieuwe online tool voor het maken van interactieve lessen, video’s en animaties. De tool is ontwikkeld door Grafi Offshore, een bedrijf dat al bijna 15 jaar actief is in de productie van digitaal lesmateriaal en het bouwen van Leerlingmanagementsystemen voor uitgevers.

H5P is een gratis online tool waarmee je interactieve content kunt maken, delen en hergebruiken. Het is open source, wat betekent dat de broncode (sources) openbaar gepubliceerd is en vrij beschikbaar is voor iedereen.

LesLinq versus H5P
leslinq website home
H5P

Functionaliteit

De online tool van LesLinq bevat uitgebreide functionaliteit. Het is mogelijk om tekst, afbeeldingen, buttons, vormen, video en audio toe te voegen. Ook is het mogelijk om eigen audio en video op te nemen in LesLinq. De tool is gekoppeld aan de beeldbank Unsplash, zodat de gebruiker naast eigen materiaal ook een ruime keuze aan extern beeldmateriaal heeft. Een belangrijk kenmerk is dat je niet gebonden bent aan templates. LesLinq werkt met een open canvas dat je kunt inrichten zoals je wilt. Je kunt elk element in het canvas interactief maken. Dit geeft heel veel vrijheden aan de gebruiker. Bovendien is LesLinq zo ingericht dat je alles wat je maakt kunt hergebruiken. Last but not least beschikt LesLinq over een ‘collaborate’ functie om samen te werken aan een project.

H5P biedt een hele verzameling templates waarmee je verschillende content kunt maken. Op dit moment zijn er 46 verschillende toepassingen te maken. Deze variëren van verschillende soorten quizzes en serious games (zoals memory en woordzoekers), interactieve grafieken en tabellen, hotspots, interactieve video en zelfs een adventskalender. Ook biedt H5P de mogelijkheid om audio op te nemen. De interactieve content die je maakt, kan je gebruiken voor je website, of in een e-learning module. Ook is het mogelijk om via https://h5p.org/ een eigen account maken en daar je eigen interactieve content te maken.

Qua lay-out is H5P erg basaal. Aan de voorkant zijn de vormgevingsmogelijkheden beperkt. Je kunt achtergronden maken met kleur of afbeeldingen en die kun je transparant maken. Verder kun je de lettergrootte en -kleur aanpassen, maar niet het lettertype. Ook buttons en dergelijke kun je geen eigen vorm geven. Doordat de opmaak van H5P zich niet aanpast aan de opmaak van het systeem waaraan het wordt gekoppeld (LMS, website, etc.), krijg je al snel verschillende soorten lay-outs door elkaar. Via CSS heb je mogelijkheden om de lay-out aan te passen, maar dat is tijdrovend. Bovendien moet je over de juiste kennis beschikken. Op het gebied van styling en lay-out biedt LesLinq veel meer vrijheden.

Mate van interactiviteit

LesLinq biedt bijzonder veel mogelijkheden om interactiviteit toe te voegen. Aan elk element dat je toevoegt aan het open canvas kan je een aparte ‘action’ koppelen. Soorten actions die kunnen worden gebruikt zijn:
• Open URL
• Go to page
• Change property
• Change style
• Animate
• Play / stop audio
• Play / stop video

Ook kan je aan elk los element aparte stylingelementen koppelen, zoals kleur of transparantie. Faden, zoomen, slide in… In combinatie met de Actions zijn de mogelijkheden om elementen interactief te maken eindeloos.

Met H5P is het mogelijk om interactieve elementen toe te voegen. Dit werkt voornamelijk op basis van vaste templates. De contenttypes zijn allemaal voorgeprogrammeerd. Eenvoudige aanpassingen, zoals kleur of lettertype wijzigen, zijn mogelijk. Een nieuw soort interactie toevoegen of twee interactietypes combineren, wordt wat ingewikkelder. Via de content types ‘Presentatie’ en ‘Interactieve Video’ is het mogelijk om verschillende contenttypes combineren. Ten opzichte van LesLinq zijn de mogelijkheden om interactie toe te voegen echter zeer beperkt.

Gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak doen de online tools van LesLinq en H5P niet voor elkaar onder. Beide tools zijn eenvoudig in gebruik, met een lage leercurve.

Interoperabiliteit (mogelijkheid om te importeren en exporteren)

LesLinq biedt de mogelijkheid om diverse bestandsformaten, zoals Powerpoint, PDF, Photoshop en Adobe Illustrator te importeren en verder te bewerken. LesLinq heeft een Collaborate functie waarmee je samen aan een project kunt werken. Lessen kunnen gedeeld worden via een online link, maar het is ook mogelijk om lesmateriaal te downloaden als HTML5 bestand. Het grote voordeel hiervan is dat het probleemloos afspeelt op mobiele apparaten. Daarnaast is het mogelijk om LesLinq op maat te integreren met elk gewenst LMS.

Met een plugin kan je H5P koppelen aan Content Management Systemen zoals WordPress, Moodle en Drupal, maar je kunt het ook binnen elke willekeurige website/ELO/LMS embedden. Net zoals LesLinq is H5P gemaakt in HTML5.

Prijs

Iedereen kan LesLinq gratis gebruiken. Voor het delen van projecten heb je echter een premium account nodig. Dit is vanaf € 1.099,- per jaar beschikbaar.
H5P is open source software en kan je helemaal gratis gebruiken.

Conclusie

Welke tool het beste bij je past hangt af van een aantal factoren, zoals:
– de functionaliteiten die je zoekt
– de mate van interactiviteit die je wilt gebruiken
– de mate van flexibiliteit die je zoekt met betrekking tot het gebruik van vaste elementen en templates
– hoe belangrijk je de vrijheid van een eigen design vindt
– wil je een open canvas of juist niet
– de hoeveelheid e-learning materiaal die je wilt maken
– je technische kennis
– je budget
– etc.

Wanneer je op zoek bent naar een flexibele tool die veel flexibiliteit biedt en veel mogelijkheden geeft om interactiviteit toe te voegen, is LesLinq een goede keuze. Met het open canvas heb je alle vrijheid om je eigen lay-out te maken. Door het toevoegen van actions, kan je elementen op een leuke manier animeren waardoor je met snel en eenvoudig een bijzonder interactief eindresultaat krijgt.

Zoek je een tool met veel functionale mogelijkheden maar beperkingen in styling, lay-out en interactiviteit? Dan is H5P de moeite waard om verder te onderzoeken.

Twijfel je nog? Je kunt beide tools gratis gebruiken. Dat is de beste manier om een tool op haar toegevoegde waarde te beoordelen. Klik hier om een gratis LesLinq account aan te maken.

Vragen?

Neem contact met ons op!

Nog meer auteurstool voor interactief lesmateriaal vergelijken?